Търси
филтри
Затвори
RSS

Съвети и идеи

МОНТАЖ НА PVC ЛАМПЕРИЯ

 

https://www.youtube.com/watch?v=d0u5q_2Xk8Q

 

Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

ПРАВИЛНО ПОЛИВАНЕ

Поливайте възможно най-долу, директно към корените. Така водата отива там, където е необходима. Мокрите листа са по-податливи на гъбични заболявания. Освен това при пръскане отгоре голяма част от водата се изпарява, без да се абсорбира от растението. Полезно: Водата се излива там, където е необходима. Важно: При поливане без душ се прави бавно, за да не се отмива почвата от корените. Ако не може да се избегне поливането отгоре, то следва да се извършва сутрин и преди обед, така че растенията да могат да изсъхнат отново до вечерта. Лейките, изработени от пластмаса, са евтини и леки. Те са напълно достатъчни за малка градина или тераса. A душ-приставката гарантира внимателното поливане, което не отмива почвата. По-стабилни и издръжливи, но и малко по-тежки, са лейките от метал. Полезно: Лейките са леки. След всяко поливане напълнете лейката отново, за да може водата в тях да се стопли.

Видове напояване

Важно: Пластмасата става чуплива, ако лейката е изложена прекалено дълго на слънце. При голям размер на градина носенето на вода в лейка бързо ще стане изморително. По-практично ще е да използвате маркуч. За складиране се предлагат колички и държачи за маркуч за поставяне или монтиране на стена. Така маркучът е винаги прибран и няма да се спъвате в него. Полезно: С количка или държач маркучът винаги е добре прибран. С бърза връзка можете да го свържете с различни накрайници. Важно: Пластмасата може да стане чуплива, ако маркучът е изложен прекалено дълго на слънце. Към края на октомври трябва да изпразните маркуча и да го приберете, така че да няма опасност да замръзне. Ако остава отвън, може да се спука в случай на замръзване.

Градински маркучи

Системите се инсталират лесно между крана и маркуча. Водата преминава през капкови дюзи директно към растенията в градината или в саксии. За да се намали сложността на напояването, можете да използвате и маркучи за капково напояване, които са прокарани за постоянно или за един сезон в градината. Полезно: Идеално за преодоляване на кратки отсъствия. Дъждовната вода е най-добрата вода за напояване. Тя е безплатна и не съдържа варовик. Тя може да бъде събрана в контейнери за дъждовна вода, изработени от пластмаса или в дървени бъчви. Ако имате нужда от много вода, напр. ако имате голяма зеленчукова градина, помислите за подземна цистерна. Дъждовната вода можете да събирате от покрива на къщата, оранжерията или гаража. Ако живеете в промишлен район, дъждовната вода може да е замърсена. В противен случай можете да я използвате, без да се колебаете. Полезно: Безплатна, не съдържа варовик. Важно: След продължителна суша изчакайте покривът да се измие и след това събирайте водата. С тези прости методи пестите вода при поливането: Събиране на дъждовна вода. Слой мулч намалява изпарението и предотвратява прекалено бързото изсъхване на почвата. Прекопавайте почвата в зеленчуковата градина след поливане или пороен дъжд. Ако почвата е затлачена, се образуват малки канали (капиляри), през които водата се изпарява от вътрешността нагоре. Прекопаването унищожава тези капиляри и влагата остава в почвата. Поливайте на по-големи интервали от време (примерно веднъж седмично), но обилно. Водата трябва да проникне най-малко на 15 см в земята. Ако поливате често и по малко, корените остават в горните слоеве на почвата. След това растението е много чувствително на суша. Засявайте растенията според терена: има много растения, които могат да се справят със сушата и не трябва да бъдат поливани. Ако имате голяма градина, си заслужава да инсталирате подземни водопроводи с кранове на по-важните места. Тогава няма да трябва да носите тежки лейки или дълги маркучи. Полезно: Без дълги пътища. Важно: Чешмяната вода е много студена, което при поливане - през лятото може да доведе до температурен шок. Тогава е по-добре да се остави водата във варел , за да се стопли. През зимата трябва своевременно да изпразните тръбите, за да не измръзнат.

 

Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

МОНТАЖ НА СМЕСИТЕЛ

СПРЕТЕ ВОДАТА

Прекъснете водоснабдяването чрез затваряне на ъгловия кран. Ъгловите кранове обикновено са под мивката и се затварят със завъртане в посока по часовниковата стрелка. След спирането трябва да се провери дали все още тече вода от смесителя.

ПРЕМАХВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩ СМЕСИТЕЛ

Преди да демонтирате стария смесител, поставете голям съд отдолу, тъй като в маркучите и фитингите може да има остатъчна вода, която ще изтече при демонтирането. Демонтирайте свързващите маркучи или тръби от връзките. Отвийте фиксиращата гайка или винт на шайбата от долната страна на мивката.

ОТСТРАНЯВАНЕ НА СМЕСИТЕЛЯ

След като развиете, респ. отстраните всички връзки и фиксиращи елементи, внимателно издърпайте стария смесител от мивката. Уверете се, че изводите няма да надраскат мивката. При водата, която евентуално изтича, става въпрос за остатъчна вода и няма нужда да се притеснявате. Би трябвало тя да изтече в мивката или в поставения под нея съд.

МОНТАЖ НА НОВ СМЕСИТЕЛ

Почистете старателно отвора за кранчето на мивката. Поставете мекия уплътнителен пръстен от комплекта върху отвора. Внимателно прокарайте маркучите на новия смесител през отвора от горната страна. Поставете твърдия уплътнителен пръстен отдолу, като прекарате маркучите през него. След това поставете шайбата и затегнете леко гайката, но не затягайте напълно.

 

Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ НЮАНС ПАРКЕТ


 Светли нюанси

Прозрачно-светли нюанси, които спестяват усилия за почистване. Бледо оцветените подове създават усещане за добро физическо състояние. Те са прекрасно допълнение към цветни или бели стени – съчетание, което носи спокойствие и хармония във всекидневната стая. Всичко светло символизира чистота и девственост. Това е добра причина да изберете такъв паркет.

 Средно тъмни нюанси

Спокойни, хармонични цветове, които внасят хармония в дома ви. Паркетите в тези тонове създават в апартамента, къщата, бутика или офиса особено балансирана обстановка. Перфектно пасват на всички видове обзавеждане. Без значение дали се залага на античен или модерен дизайн, тези подове наистина помагат на мебелите да се откроят. 

 Тъмни нюанси

Дълбоки тонове, отличаващи се с характерност и мощ Паркети с характер и с поразително присъствие. Преди време тъмните паркети бяха по-скоро модна тенденция, но сега по-стилните ламинати са задължителна част от всяка колекция паркети. Тъмните цветове контрастират по брилянтен начин на бледо оцветени стени и модерно обзавеждане. Независимо кой ефект на подът се търси – свежест и елегантност или уют, той може да изпъкне по най-добрия начин с правилния вид осветление и различни видове обзавеждане.

 Облицовки

Керамични и каменни нюанси, които сякаш улавят всеки проблясък на светлината
Елегантен ефект на облицовка с фактора на приятното усещане.
По най-убедителен начин създават впечатление на истинност, по-лек от керамичните облицовки, лесен за поставяне и в същото време уютен и топъл. Носят усещане за пространство в дома и са превъзходни за всички стаи – от кухнята до всекидневната.

* Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

* Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

 

КАК ДА НАПРАВИТЕ САМИ ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ НА СТЕНИ С ПЛОЧИ ОТ EPS – ЕКСПАНДИРАН ПЕНОПОЛИСТИРЕН /СТИРОПОР/

Необходими материали:

– Топлоизолационни плоскости /в зависимост от квадратурата на стените
– Специализирано лепило на циментова основа – 3,5 кг/m2;
– Пластмасови дюбели – 6-8 бр./m2;
– Стъклофибърна мрежа – 1,1 м2/m2
– Шпакловъчна смес на циментова основа – 4,00 кг./m2
– Полимерна мазилка или фасадна боя.

 Залепване на плоскостите:

Залепването може да се извършва плътно по цялата площ на листа или точково – топки от лепилото по краищата и на шест равномерно разпределени места в средата на фасадната плоча. 

*Използва се лепило на циментова основа – Средна разходна норма 3 кг/m2 – 7 кг/m2.

 Фиксиране с крепежни елементи:

Фасадните плочи се фиксират с дюбели най-малко 24 часа след залепването им към осно-вата. Отворите са разпробиват с бормашина с диаметър на свредлото 8 mm. Минималната дълбочина на отвора трябва да е по-голяма от: 
–  5 см при бетон и монолитни тухли
–  8 до 9 см при решетъчни тухли и газобетон.

Типът и дължината на дюбелите се съобразяват с вида на стената, дебелината на изола-
цията, височината на сградата и на-товарването. Среден разход 10 бр./ m2 - минимум 
8 бр./m2.

 Нанасяне на шпакловката:

Преди полагането на шпакловката се изравняват отворите за прозорците и вратите и се фиксират ъглите с ъглов профил с мрежа. Шпакловъчната смес се нанася с назъбена шпакла със зъбци 10х10 мм. Първо малко смес се нанася на фасадната плоча с гладката част на шпаклата и след това се разнася с назъбената страна. Среден разход 4-7 кг/m2.

 Поставяне на армираща /стъклофибърна/ мрежа:

Армиращата мрежа се поставя върху прясната шпакловка, като се оставя достатъчно за припокриване – около 10 %. След нейното поставяне шпакловката се изглажда, така че мрежата да остане в средата на шпакловъчната смес.

 Боядисване:

За финишен слой се полага декоративна полимерна мазилка или фасадна боя.

Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

КАК ДА НАПРАВИТЕ ХИДРОИЗОЛАЦИЯ С ПОДКЕРЕМИДНА МУШАМА

Полагането на подкеремидна мушама е един от най-бързите, лесни и изгодни начини за хидроизолация измежду многобройните възможности, които се предлагат на пазара.

 Какви са нейните ползи:

– предотвратява преминаването на вода и прах през керимидите във вътрешността 
   на покрива;
– предпазва топлоизолацията /при наличие на такава/;
– осигурява дълготрайна защита от въздушни и водни пари; 
– балансира налягането между външната и вътрешната част на покритието, с което се
   избягва   надигането   на   битумните керемиди;
– когато покривът е снабден с микро-вентилационна система, подложката спомага за
   естествената дишаща система на сградата;
– притежава висока якост на скъсване и разтягане;

Ако вече сте се спрели на този вариант за хидроизолация, ето основните неща, които трябва да знаете и да спазвате при работа: Подкеремидната мушама се полага хоризонтално, директно върху столиците или дъсчената обшивка. Полагането трябва да започва от долу нагоре на столиците, със за стъпка от 10-12 см (фабрично отбелязана по краищата на мушамата с червен кант), като долния пласт се приковава с гвоздеи с широка глава или такер-скоби на разстояние 20 см при плътна дъсчена обшивка, а когато няма такава, се приковава на разстояние, определено от столиците. По ваше усмотрение между двата пласта може да използвате и битумно лепило, освен приковаването, за по-голяма здравина и надеждност. Описаният монтаж може да видите на следната фигура:

 

 

По този начин подкеремидната мушама можете да положите не само под класически керемиди, но и под вълнообразни плоскости, битумни керемиди и LT-ламарина.

ВНИМАНИЕ: Мушамата винаги се полага с означените за застьпка червени кантове 
нагоре, за да имате паропропускливост в правилната посока.

Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

МОНТИРАНИТЕ КАЗАНЧЕТА

Повърхностно монтираните казанчета обикновено се състоят от само няколко, сравнително прости компоненти. Въпреки това с течение на времето те се износват – от замърсяване, отлагания, стават неизползваеми или твърди. Засегнати могат да бъдат гумени уплътнения, кранове и вентили, меки връзки и всички движещи се механични части като поплавъка. Най-честите проблеми при казанчетата са течовете, които се разпознават по постоянния поток на водата в тоалетната, казанче на механизма на движение и непълно казанче. Ако решите да търсите причините, трябва първо да прекъснете водоснабдяването. След това повдигнете капака на казанчето. Често то е прихванато здраво към казанчето, но може да се отстрани с малко сила. Сега откачете палеца, за да можете да издърпате пълнещия механизъм. След като водата се оттече, можете да инспектирате всички елементи. Ако е необходимо, използвайте фенерче. Ако уплътненията са калцирани или износени, най-добре е да ги подмените. При класическия модел тоалетни казанчета за монтаж върху стената обикновено са налице две уплътнения, на дъното и на входа за водата. Проверете уплътненията за замърсяване. Ако забележите пукнатини, варовик или други повредени части, сменете уплътнението. Замърсяванията често могат да бъдат почистени, така че в повечето случаи не е необходима подмяна. При смяна на уплътнения, почистете и отворите на тръбите. Течът от казанчето може да се дължи и на проблем на поплавъка. Той отчита нивото на водата и го поддържа константно. Първо проверете дали поплавъкът и водачът не са се заклещили или се движат трудно и при необходимост ги разхлабете. Подхождайте внимателно с направените предимно от пластмаса компоненти, за да не се счупят. Ако поплавъка е покрит с варовик или замърсен, внимателно извадете елементите и ги почистете от варовика с подходящ препарат. За по-фина работа можете да използвате телена четка. Отново подхождайте внимателно, за да не отчупите нещо. Най-добре заменете тези елементи. Почистване или подмяна на повредени вентили в казанчето Ако уплътненията и поплавъкът са здрави, не са замърсени или покрити с варовик, но водата все още не тече както трябва, това би могло да се дължи на повредени вентили. Ето защо трябва да проверите както пълнещия, така и ъгловия вентил. Възможно е филтърът на входа да е замърсен и да трябва да се почисти или замени. Ако вентилите са силно амортизирани, повредени или много замърсени, би било най-добре те да бъдат изцяло заменени. Възползвайте се от възможността за проверка и почистване на всички части, дори ако само един от елементите е повреден, покрит с варовик или замърсен. Така ще предотвратите следваща поправка в близко бъдеще.

Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

МОНТАЖ НА СТОЯЩА ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ С ХОРИЗОНТАЛНО ОТТИЧАНЕ

Измерване на тоалетната чиния. Ако искате да монтирате стояща тоалетна чиния с хоризонтално оттичане, тогава поставете тоалетната чиния до стената и измерете разстоянието между стената и канализационния отвор в стената с ролетка.

ИЗБОР НА МАНШОН

Подбора на маншон за мръсна вода се прави в зависимост от разстоянието между тоалетната чиния и изхода на мръсния канал. При по-голямо разтояние използваме гофриран маншон, а при по-малко стандартен с фиксирана дължина.

МАРКИРАНЕ НА ПОЗИЦИЯТА НА СТОЯЩАТА ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ И РАЗПРОБИВАНЕ НА ОТВОРИ

След това преместете стоящата тоалетна чиния до крайната й позиция. Отбележете монтажните отвори на пода. Преместете тоалетната чиния настрана. Преди да започнете да пробивате монтажните отвори, залепете парче самозалепваща лента върху местата, където ще пробивате. Така няма се изплъзва свредлото на бормашината и плочките няма да се повредят при пробиване. След това пробийте отворите с бормашина.

ФИКСИРАНЕ НА СТОЯЩАТА ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ И СВЪРЗВАНЕ КЪМ КАНАЛИЗАЦИОННИЯ ОТВОР В СТЕНАТА

Сега можете да преместите тоалетната чиния върху монтажните отвори и да я поставите в окончателната й позиция. Уверете се, че хоризонталният отвор на то алетната чиния и канализационният отвор в стената са свързани с маншона. Входът в стената може да бъде прикрит с декоративна розетка. Имайте предвид, че розетката трябва да бъде нанизана на маншона, преди да го свържете с канализационния отвор на стената. Фиксирайте тоалетната чиния към пода с помощта на винтовете, доставени в комплект с нея.

СВЪРЗВАНЕ НА ТОАЛЕТНОТО КАЗАНЧЕ

Сега трябва да монтирате тоалетното казанче. Нивелирайте казанчето върху стената с помощта на нивелир и маркирайте монтажните отвори. След това пробийте отворите и монтирайте казанчето на стената. Сега можете да се свържете казанчето с тоалетната чиния и с водоснабдителната мрежа.  

МОНТАЖ НА СТОЯЩА ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ С ВЕРТИКАЛНО ОТТИЧАНЕ

Маркиране на позицията и разпробиване на отвори. Ако желаете да монтирате стояща тоалетна чиния с вертикално оттичане, тогава първо поставете маншона директно в канализационния отвор на пода. В зависимост от модела може да ви е необходим специален маншон с изместен център. При сиви канализационни тръби използвайте такива маншони. Тогава тръбата се уплътнява с намиращото се в маншона уплътнение. Ако във Вашата баня се намира стара чугунена тръба, Вие ще се нуждаят от допълнително гумено уплътнение. Това намалява диаметъра на чугунената тръба, за да може маншона с изместен център да пасне. Поставете тоалетната чиния върху тръбата и маркирайте отворите върху пода. Сега можете да изместите тоалетната чиния на страна и да разпробиете отворите в пода. Парче самозалепваща лента върху мястото, където ще пробивате отвора, предпазва от подхлъзване по време на пробиване и от спукване на плочките.

ФИКСИРАНЕ НА СТОЯЩАТА ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ

Преместете тоалетната чиния върху пробитите отвори и я фиксирайте към пода с помощта на винтовете, доставени в комплект с нея.

СВЪРЗВАНЕ НА ТОАЛЕТНОТО КАЗАНЧЕ

Монтирайте тоалетното казанче. Нивелирайте казанчето върху стената с помощта на нивелир. Маркирайте отворите и разпробийте. Сега монтирайте казанчето на стената. Накрая свържете тоалетната с водоснабдителната мрежа. Само с няколко лесни стъпки можете да монтирате стояща тоалетна чиния. Ако старата тоалетна чиния не може да се почисти в резултат на промяна в цвета или има пукнатини, вече знаете как да я подмените.

Публикуваните съвети и идеи са с информативен характер и строителен хипермаркет "Алати" не носи отговорност за възникнали дефекти или проблеми при изпълнението им. 

Строителен хипермаркет "Алати Ви съветва да четете инструкциите за употреба на продуктите или да се обърнете към специалист в съответната област. 

Архив